Vad håller ni på med, Sony?

 

För två år sedan gick jag i stor vånda. Jag hade precis börjat på min utbildning till undersköterska, och ovanpå det fått jobb på kommunen inom hemtjänsten, vilket betydde att jag nu hade pengar att bränna. Och det fanns ingenting jag hellre ville lägga dessa pengar på än en sprillans ny spelkonsol. Men vilken? Mitt hjärta längtade efter en PS5a, men dessa var fortfarande ökänt svåra att få tag på. Xbox Series X verkade inte vara lättare att... men vänta? Vad är det där, i hörnet på Elgiganten? Nämen, en hel hög med Series X! 5695 spänn, bara att köpa. Herregud vad det gjorde ont i mig den dagen. I flera timmar efter att jag lämnade butiken, försökte jag övertyga mig själv att vända om och snappa upp en. Xbox var väl lika bra som PS5? Få foten in i den nya generationen, liksom! I slutändan kunde jag dock inte ignorera enkel logik: jag har redan en speldator, en som kan spela det mesta på 60fps Ultra. Det var bara PS5an som hade existensberättigande under min TV, för bara den har exklusiva titlar som PC aldrig kommer få.

 

Efter dessa två år är jag glad att jag faktiskt väntade, och lyckades nappa en PS5. Inte för att den fick lassvis med grymma spel eller så, snarare det att ett år senare blev konsolen avsevärt dyrare. Över 7000 vill de ha för den nu, och jag kan inte med handen på hjärtat lova att jag hade betalat det priset. Jag är glad att jag äger en PS5: det är det enda stället att spela Hogwarts Legacy utan tekniska problem, jag kommer definitivt uppskatta God of War Ragnarok mer i 60fps, och jag fick spela Fintal Fantasy XVI ett halvår innan det kommer till PC. Problemet är bara att, när jag blickar framåt, siar om Playstations framtid, känner jag överhuvudtaget ingen hajp. För faktum är att Sony har på sista tiden gjort så många dumma val, varit så tondöva om vad deras fans vill ha, att jag har svårt att stå på deras sida längre.

 

Låt oss börja med prisökningen på... i princip allt de säljer. Konsolen ligger nu på 550 euro, femtio dyrare än tidigare, något som underligt nog USA slipper undan. Spelen själva ligger i de flesta fall på 800—ibland 850—där amerikanerna får det för 70 dollar plus skatt. PSVR2 var något jag faktiskt hade sett fram emot, men inte för 7400! Återigen, USA har det billigare... ca 150 dollar billigare. Det som förbryllar mig mest är att Playstation, här i Europa, har länge varit härskare i spelvärlden, med långt mycket mer kunder, långt mycket mer goodwill, än Microsofts Xbox. Varför bestraffa oss på det här sättet? ”Marknadsändringar” säger Sony, men vad betyder det ens? Och även om de faktiskt förlorar pengar på det billigare priset, är detta verkligen det bästa tillfället att krama ut pengar från folk? Då världen har blivit dyrare att leva i, inte minst på grund av Ukraina-kriget? Ge mig inte ”företag är ingen välgörenhet”; de klarar sig, de kommer tjäna pengar på spelen i vilket fall, och det är folket som behöver dessa spel. Som tur är kan man åtminstone komma år rätt många spel via Playstation Now, som fortfarande säljs för vettigt pris NÄHÄ DET HÖJDE DE OCKSÅ MINSANN!

 

Även om vi är okej med att betala denna nya Sony-taxa, så är jag inte direkt imponerad över den riktning de vill styra skutan. Sony var en gång villiga att ta risker, skapa unika upplevelser till många olika genrer. Nu ska allting vara störst och vackrast. Det är inget fel i sig, jag vill spela Spider-Man 2 lika mycket som alla andra, men allting nuförtiden verkar så... förutsägbart. Stort, megamaffigt, storytungt. Passar det inte in i den mallen får det vara. Spiken i kistan var när Japan Studios, som står bakom många av Sonys mer udda titlar—Ape Escape, Gravity Rush, Puppeteer—gick i graven. Anledningen? ”Inte tillräckligt lönsam”. Men att lägga ner dyra resurser på en remake av The Last of Us, som knappt var sju år gammalt och fortfarande såg bedårande ut på PS4, det är lönsamt! Likaså, tydligen, att utveckla en ny bärbar enhet som endast kan streama spel från din PS5. 2600 kronor hade väl varit värt att kunna streama hela sitt digitala spelbutik från molnet, men i nuläget ser jag inte vem denna tingest är framställt för.

 

Jag säger allt detta med kärlek. Jag vill tro på Sony, och som jag sa, jag använder min PS5 flitigt och ångrar inte mitt köp. Men det är svårt att inte föreställa sig hur livet hade artat sig annorlunda om jag hade slagit till på Series X den dagen på Elgiganten, och undra om det verkligen hade varit så mycket sämre. Game Pass utan datorkrångel, Quick Resume, och om man ska tro på de senaste visningarna, kommande spel som faktiskt ser rätt udda ut. Inte för att Microsoft är änglar, jag har ett och annat att säga om dem också, men om Sony vill fortsätta vara kejsare över denna sida av Atlanten, måste de tänka om en aning. Och vem vet, nu när Jim Ryan ska avgå från sin post som VD, kanske den drömmen har en chans.


Om

Min profilbild

Hikargh

TV-spel är typ en tredjedel av min existens.




RSS 2.0