Sorry Switch, jag vet att det är din födelsedag, men vi måste snacka...

 

Kära Nintendo Switch.

 

Först och främst: grattis på födelsedagen! Jag minns hur det var under de månaderna som ledde upp till ditt släpp. Du var det enda jag kunde tänka på. Otalig slötid på jobbet gick åt till att fantisera om dig, din oändliga potential att bli den absolut bästa spelkonsolen genom tiderna. Bärbart och stationärt, förenat. Skyrim på landet, de senaste Nintendo-spelen på resan; konceptet var perfektion. Och med facit i hand har du levt upp till de flesta av mina förväntningar. Men det är också där skon klämmer: de flesta. På papper var du så briljant, så klockren, att dina felsteg under åren syndes desto mer.

 

Jag är ingen större grafiknörd, men även jag får höja på ögonbrynen när spel som till synes borde fungera på PSP inte rullar som de ska. Spel som The Mummy: Demastered, eller Axiom Verge 2. Eller minns du Bloodstained: Ritual of the Night? Tack vare din bärbara natur borde du ha varit det självklara valet får retroinspirerade spel, men jag har blivit bränd lite för många gånger nu. Jag måste alltid dubbelkolla med internet innan jag vågar lite på att du håller god framerate. Det hjälper inte heller att många spel jag sett fram emot har kommit ut senare till Switch. Vad är din ursäkt? Är du verkligen så krånglig att utveckla till?

 

På tal om krångel, jag hörde vad som hände med Ocarina of Time. Dimman var helt buggad, och input laggen otolerabelt. Och ja, det är fixat nu, men det pekar fortfarande på ett större problem med din tjänst, Nintendo Switch Online. Tjänsten är ett illa genomtänkt substitut till vad Virtual Console erbjöd. Det största problemet är inte ens de spel som släpps med halvdassig emulering. Eller att man inte kan ta bort profilikonen från hörnet. Jag kan till och med leva med att prenumerationsmodellen tar bort vår ägarskap av spelen. Det som stör mig mest är den lååååångsamma takten du släpper spel på. Du kan inte mena att det inte finns nog med spel till samtliga maskiner att släppa åtminstone ett i månaden. N64 håller visserligen den takten för stunden, men hur länge? Och varför saknas fortfarande några av Nintendos största klassiker, som Mario RPG och Mega Man X? Det hade också varit ett otroligt bra tillfälle att släppa officiella rom hacks—nya banor, remixad musik, uppföljare på bortglömda spel—men istället har du nöjt dig med ”specialversioner” som i princip enbart innebär att alla vapen redan är upplåsta.

 

Allt det ovanstående hade jag kunnat förlåta. Alla gör fel, och det mesta kan rättas till. Men det faktum att du inte rättat till drift-problemet på joy con-kontrollerna har jag inget överseende för. Varje joy con är en tickande bomb som när som helst kan förstöra spelupplevelsen totalt. Jag har hört berättats om barn som har har hela lådor fulla med driftande joy con, för att de behövt använda sina föresedagspengar för att fixa ett problem som aldrig borde varit där från början. Och du har knappt ens erkänt problemet. Jag fattar att du är fast i en knepig situation, att du har blivit stämd, och kan därför inte öppet åtgärda problemet utan att erkänna dig själv som skyldig. Men det är ingen ursäkt! Du har pengar nog att ta den stämningen, och fixa problemet. Att du inte från första tecken av problem gick tillbaka till ritbordet och såg till att alla nästkommande kontroller var felfria—och erbjöd kompensation för de drabbade—är fundamental inkompetens på den nivå att min hjärna bara vill implodera. Hur kan du sova om natten?!

 

Så tyvärr. På fem år har du snubblat på några stenar som lätt kunde ha undvikits. Borde jag också ta upp det faktum att min vänstra joy con sitter löst, eller att Switch Lites oförmåga att ”switcha” är en onödig begränsning bara för sakens skull? Kanske att många Nintendo-spel efter Breath of the Wild inte levde upp till mina egna personliga förväntningar? Nej. För när allt kommer kring har jag haft roligare med dig än de allra flesta andra konsoler jag ägt. Jag har insett att det inte är så mycket att du är bärbar som gör dig bra, utan det faktum att sleep-funktionen är den bästa jag sett sedan Vita. Att komma tillbaka exakt där man var när man slutade, på beloppet av några sekunder, är bokstavligt talat en game changer. Du är också generös med att låta mig använda många olika typer av handkontroller, inklusive den till PS4 och Xbox med en adapter. Problembarn må så vara, du är en användarvänlig, strömsnål och mångsidig maskin som har gjort mitt spelande smidigare än någonsin i ett halv decennium nu.

 

Så oroa dig inte, jag kommer att fortsätta ta med dig på resorna. Och du kan tro att jag kommer vara först i kö när din uppföljare släpps. Återigen, grattis på 5-årsdagen, Switch! Dina misstag till trots förtjänar du att gå om Playstation 2 som världens mest sålda konsol.


Om

Min profilbild

Hikargh

TV-spel är typ en tredjedel av min existens.




RSS 2.0